Τοπικός χορός : Νενητούσικος ή Τρίπατος

 

Η ΙΣΤΟΡIΑ ΕΝΟΣ ΧΟΡΟΥ

Ο Νενητούσικος ή Τρίπατος διηγείται την ιστορία μιας δωδε­κάχρονης αρχοντοπούλας από τα Νένητα που την έκλεψε ένας πειρατής. Οι χωριανοί της προσπάθησαν να την πάρουν πίσω, και έτσι οργάνωσαν μια επίθεση εναντίον των πειρατών. Η επί­θεση ήταν νικηφόρα για τους χωριανούς αλλά η κοπέλα αρνήθηκε να τους ακολουθήσει γιατί εν τω μεταξύ είχε ερωτευτεί τον πειρατή.

Όμως μετά από λίγο καιρό σε ένα ρεσάλτο, ο πειρατής σκοτώθηκε και οι σύντροφοι του γύρισαν στο νησί για να αφήσουν την κοπέλα. Την αποβίβασαν στην παραλία της  Βοκαριάς κοντά στα Νένητα. Εκείνη όμως ντρεπόταν να γυρίσει στο χωριό, αφού τότε δεν είχε ακολουθήσει του χωριανούς της. Έτσι έκανε διστακτικά δύο βήματα μπρος και ένα πίσω.... Αυτός είναι ο τρίπατος ή νενητούσικος χορός.

Με τον Τρίπατο λοιπόν αρχίζουν πάντα το γλέντι  τους οι Νενητούσοι.

Και τον χορεύουν με σοβαρότητα και σεβασμό, όπως κάνει κανείς το σταυρό του πριν ξεκινήσει μια σοβαρή και με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δουλειά . Δεν τον χορεύουν ποτέ ενδιάμεσα στο γλέντι. Αν η ορχήστρα παίξει στη μέση το σκοπό του τρί­πατου, οι Νενήτουσοι τον χορεύουν σαν απλό συρτό. Μόνο αν θέλουν να τιμήσουν  κάποιο πρόσωπο ζητούν από την ορχήστρα να παίξει τον Τρίπατο για να χορέψει το τιμώμενο πρόσωπο.